aizvērt
open menu
facebook
Izbraukuma akcijā Latvijas reģionos savāktas 26,73 tonnas nolietotās elektrotehnikas

Izbraukuma akcijā Latvijas reģionos savāktas 26,73 tonnas nolietotās elektrotehnikas

Savu laiku nokalpojusī elektrotehnika kļūst par videi kaitīgo atkritumu, radot draudus cilvēka veselībai un apkārtējai videi, tāpēc arī no tās jāatbrīvojas atbildīgi un savlaicīgi. Lai šādu iespēju nodrošinātu arī vietās, kur elektrotehnikas šķirošana ir ierobežota, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Latvijas Zaļo punktu” un “Vidusdaugavas SPAAO” no 24. augusta līdz 27. oktobrim īstenoja izbraukuma akciju Latvijas reģionos. Tās laikā īpašos pieņemšanas pagaidu punktos iedzīvotāji pārstrādei nodevuši 26,73 tonnas nolietotās un vairs nevajadzīgās elektrotehnikas.

 

Informē “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts: “87% Latvijas iedzīvotāju ik gadu iegādājas jaunu elektrotehniku*, jo vecā vairs nav darba kārtībā, tomēr tikai 41 % to šķiro.** Nereti bojātas iekārtas tiek “pa kluso” izmestas pie nešķirotajiem atkritumiem vai atkritumu tvertnēm, kā arī uzkrātas mājās. Nolietotajai tehnikai nav vietas pie sadzīves atkritumiem, tāpēc jo īpaši svarīgi ir veicināt informētību par elektrotehnikas šķirošanas nozīmi, kā arī nodrošināt šķirošanas iespējas ikvienam Latvijas iedzīvotājam to rašanās vietā, piemēram, organizējot izbraukuma akcijas vietās ar zemākas pieejamības infrastruktūru. Jāatzīmē, ka vairākas elektrotehnikas detaļas ir piemērotas otrreizējai pārstrādei, lai kļūtu par izejvielu jaunu preču ražošanai, tāpat tajās bieži vien ir retie un izsīkstošie izrakteņi. Tāpēc aicinām arī turpmāk iesaistīties šķirošanas aktivitātēs un mainīt paradumus uz videi draudzīgākiem.”

 

Akcijas laikā elektrotehniku mobilajos nodošanas punktos iedzīvotāji bez maksas varēja nodot Skrundā, Viesītē, Neretā, Pļaviņās, Ērberģē, Aknīstē un Aucē. Vislielākā iedzīvotāju aktivitāte bija vērojama Skrundā, kur nepilnu divu nedēļu laikā tika savāktas 6,68 tonnas nolietotās elektrotehnikas, un Viesītē, kur arī nepilnās divās nedēļās nodotas 4,78 tonnas nolietotās elektrotehnikas. Vairākas dienas mobilais elektrotehnikas nodošanas punkts tika izvietots arī Neretā (savāktas 4,03 tonnas), Pļaviņās (savāktas 3,9 tonnas), Ērberģē (savāktas 2,63 tonnas) un Aknīstē (savāktas 1,45 tonnas). Īpaši jāatzīmē, ka Aucē vienas dienas akcijas laikā tika savāktas 3,26 tonnas nolietotās elektrotehnikas.

 

Akcijas ietvaros iedzīvotāji varēja nodot gan lielo sadzīves tehniku (ledusskapjus, veļas mašīnas, plītis u.tml.), gan mazo tehniku, piemēram, mikroviļņu krāsnis, fēnus, elektriskos svarus un citas ierīces. Tāpat bija iespējams nodot arī baterijas un akumulatorus. Atgādinām, ka ārpus dažādām izbraukuma akcijām ir arī citi veidi, kā atbrīvoties no vairs nevajadzīgās elektrotehnikas.

 

Svarīgi zināt un atcerēties, ka nolietota elektrotehnika un baterijas ir videi kaitīgie atkritumi, kuru sastāvā var būt bīstamas vielas, piemēram, svins, kadmijs, alva u.c. N Turpretim, ja elektrotehniku un baterijas pārstrādā, rodas jaunas izejvielas, kas ir derīgas atkārtotai dažādu priekšmetu ražošanai. Līdz ar to, atbildīgi šķirojot, ir iespējams samazināt arī pirmreizējo dabas resursu izmantošanu.

 

* Pētījums “Patērētāju elektrotehnikas lietošanas paradumu novērtējums” veikts projekta Nr. LIFE20 IPE/LV/000014 – LIFE Waste To Resources IP ietvaros 2022. gada jūlijā, “Forta Research” internetā aptaujājot 1007 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.

** Latvijas iedzīvotāju aptauja “Atkritumu šķirošanas paradumi, veikta 2022. gada oktobrī, pētījumu centram SKDS internetā aptaujājot 1005 Latvijas respondentus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Saistītie raksti

Mīti un patiesība par kompozīta iepakojuma jeb dzērienu paku šķirošanu un pārstrādi

26/07/2024

Par kompozīta iepakojumu jeb dzērienu pakām, kurās tiek pildītas sulas, piens, kefīrs, arī vīns un citi dzērieni, valda dažādi mīti. Ir daļa atkritumu apsaimniekotāju un vides ekspertu, kas uzsver, ka tas ir pārstrādei derīgs materiāls. […]

“Eco Baltia vide” savos reģionos aicina šķirot arī dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Derīgas lietas gluži par baltu velti. Saldū tapis otrreiz izmantojamu mantu skapis

16/07/2024

Lietu atkārtota izmantošana tāpat kā atkritumu šķirošana ir viens no ilgtspējīgiem ikdienas paradumiem, kas nereti tiek aizmirsts. Aktualizējot atkārtotas lietu izmantošanas nozīmi cilvēku ekoloģiskās pēdas mazināšanā un atgādinot, ka itin bieži tas, kas vienam var […]

“Eco Baltia vide” reizi mēnesī Skrundā nodrošinās klientu apkalpošanu klātienē

11/07/2024

No šā gada 1. jūlija vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Kuldīgas novada Skrundas pilsētā un pagastā, kā arī Nīkrāces, Rudbāržu, Raņķu pagastā turpina sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus. Lai nodrošinātu pieejamāku klientu apkalpošanu ikvienam […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi