aizvērt
open menu
facebook
Jaunatklātajā Resursu pārvaldības centrā tieksies samazināt nešķiroto atkritumu apjomu Latvijā

Jaunatklātajā Resursu pārvaldības centrā tieksies samazināt nešķiroto atkritumu apjomu Latvijā

Latvijā ik gadu tiek radītas vairāk nekā 800 000 tonnas sadzīves atkritumu jeb vairāk nekā 460 kilogramu atkritumu uz vienu iedzīvotāju*. Lai veicinātu atkritumu šķirošanu Latvijā, tādējādi virzoties uz straujāku Eiropas Savienības (ES) noteikto atkritumu samazināšanas mērķu sasniegšanu, Baltijā lielākās vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupas AS “Eco Baltia” uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Pierīgā atklājis jaunu un modernu atkritumu šķirošanas rūpnīcu jeb Resursu pārvaldības centru. Sākotnēji tajā plānots gadā sašķirot 20 000 tonnas sadzīves nešķiroto atkritumu un 25 000 tonnas šķiroto atkritumu, taču kopējās rūpnīcas jaudas atkarībā no atkritumu veida laika gaitā tehniski var sasniegt pat 150 000 tonnu gadā.

Šobrīd Latvijā sašķiroti un pārstrādāti tiek aptuveni 50% no kopējā atkritumu daudzuma. Atkritumu apjoma samazināšanai Eiropas Savienība tās dalībvalstīm noteikusi stingras prasības, tostarp pieprasot strauji palielināt atkritumu pārstrādes apjomus – 2035. gadā līdz pat 65% no kopējā atkritumu daudzuma. 2035. gadā atkritumu poligonos varēs apglabāt tikai 10% no kopējā atkritumu daudzuma. Vienlaikus Eiropas Komisija savā 2023.gada ziņojumā norādījusi, ka Latvijai ir risks nesasniegt vairākus 2025. gada mērķrādītājus, tostarp attiecībā uz plastmasas pārstrādi.

Latvijas Republikas klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis: Kā patērētāju sabiedrība mēs daudz patērējam un pārāk maz domājam par savu ietekmi uz vidi. Mēs visbiežāk pērkam jaunu, nevis to remontējam, mēs pārāk maz šķirojam. Mēs pērkam ūdeni plastmasas pudelēs, nevis dzeram krāna ūdeni. Šādam patērēšanas tempam jāliek punkts, izvērtējot pirkuma nepieciešamību un, vajadzības gadījumā, iegādāties kvalitatīvas preces. Ne mazāk svarīga ir atkritumu šķirošana, paildzinot resursu dzīves ciklu. Aprites ekonomikai no teorijas jākļūst par mūsu visu ikdienu. Atkritumi ir nevis jākrāmē lielos kalnos, bet jādod tiem jauna dzīve tos pārstrādājot. Nebeidzama atkritumu radīšana nav atbalstāma un valsts mērķtiecīgi turpinās virzīties vides ilgtspējas virzienā, atbalstot noglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu.”

AS “Eco Baltia” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs norāda, ka šobrīd tehnoloģiju straujā attīstība ir pateicīga tam, lai atkritumus būtu iespējams atgriezt apritē kā resursus: “Ja vēl pirms 20 gadiem cilvēki sāka mācīties no kopējiem atkritumiem atsevišķi nodot iepakojumu, tad šobrīd esam tikuši līdz visaptverošai šķirošanas sistēmai un pārstrādes risinājumiem, kas palīdz vienreiz izmantotiem dabas resursiem atgriezties ekonomikā atkārtoti. Virzot “Eco Baltia” attīstību no Latvijas tirgus starptautiskajā, redzam, ka atkritumu šķirošanas un pārstrādes iespējas kļūst tehnoloģiski “gudrākas”. Tāpēc, lai Latvija spētu izpildīt ES normas atkritumu samazināšanai, mēs varam mācīties no citu valstu pieredzes, ieviešot inovatīvas sistēmas arī pie mums. Tas bijis mūsu redzējums arī, attīstot jaunatklāto Resursu pārvaldības centru Pierīgā.”

SIA “Eco Baltia vide” jaunajā Resursu pārvaldības centrā ieguldītās investīcijas mērāmas aptuveni 11,7 miljonos eiro. Rūpnīcā atkritumu šķirošanas efektīva procesa nodrošināšanai tiek izmantota daudzpakāpju optiskā šķirošanas iekārta ar iespēju šķirošanas procesā mainīt gan šķirojamo materiālu veidus, gan kvalitātes kontroli, atlasīt piejaukumus no optiski atdalītās plūsmas, vai, ja plūsma ir pārāk netīra, izlasīt tikai derīgo materiālu.

Šķirošana notiks lielākoties automatizēti: tās pirmajā posmā tiks manuāli atlasīti lieli un neatbilstoši priekšmeti – sadzīves tehnika, ķieģeļi, liela izmēra un bīstamie atkritumi, metāls, stikls utt., bet pārējais apjoms tiks novirzīts uz automatizētām iekārtām, kas izšķiros noteikta izmēra atkritumus, tostarp PET pudeles, papīru, metālu, stiklu un dažādus iepakojumus. Procesa noslēgumā notiks manuāla kvalitātes kontrole, tādējādi nodrošinot augstvērtīgāku pārstrādei derīgo materiālu apjomu.

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts skaidro, ka atkritumu samazināšanai jābūt  pašsaprotamai lietai, kur iesaistās ikviens iedzīvotājs, uzņēmums un iestāde: “Ir jāmeklē iespējas un efektīvākos risinājumus, kā katram piedalīties atkritumu daudzuma samazināšanā. Ražotājiem radīt ilgtspējīgas preces, ko var izmantot ilgāk un ko pēc izlietošanas var pārstrādāt, iedzīvotājiem – iepirkties pārdomāti un piedalīties atkritumu šķirošanā ikdienā. Liela nozīme ir arī valstī pieņemtajiem lēmumiem, kas ir būtisks priekšnoteikums straujai virzībai uz ES mērķu sasniegšanu un tīrāku vidi Latvijā kopumā. Un noslēgumā tehnoloģiju attīstība efektīvākai atkritumu šķirošanai, kas ir “Eco Baltia vide” jaunatklātā Resursu pārvaldības centra būtisks ieguvums, lai virzītos uz lielāku sašķiroto un pārstrādei nodotu atkritumu apjomu.”

Rūpnīcas pašreizējā kopējā šķirošanas jauda ir 45 000 tonnu gadā, kas ir par 27 000 tonnu vairāk, nekā gadā tiek sašķirots “Eco Baltia vide” rūpnīcā Getliņu ielā 5. Jaunā rūpnīca aizņem 4000 kvadrātmetru plašu teritoriju, t. sk. ēku 3385 kvadrātmetru un nojumes 700 kvadrātmetru platībā. Jaunajā rūpnīcā strādās ap 50-60 darbinieku.  Nešķirotie sadzīves atkritumi uz rūpnīcu tiks nogādāti no “Eco Baltia vide” Pierīgas reģioniem, savukārt šķirotie atkritumi – no Rīgas un Pierīgas.

 

*Eurostat pēdējie dati par atkritumu apjomu Eiropas Savienības valstīs 2021.gadā.

Saistītie raksti

“Eco Baltia vide” sadarbībā ar “Lidl Latvija” ziedo Valmieras SOS Bērnu ciematam vairāk nekā 260 salabotas elektroierīces

14/10/2024

Lai veicinātu elektropreču ilgtspējīgu izmantošanu, vides apsaimniekošanas uzņēmums “Eco Baltia vide” šā gada februārī LIFE projekta ietvaros (LIFE20 IPE/LV/000014) atklāja elektrotehnikas remontdarbnīcu “Lab!“*, kurā līdz šim salabotas jau vairāk nekā 500 dažāda veida elektroierīces. Stiprinot […]

Akcijas laikā Skrundā iedzīvotāji pārstrādei nodevuši 3,54 tonnas elektrotehnikas

04/10/2024

Lai veicinātu videi draudzīgāku nolietotās elektrotehnikas apriti, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar SIA “Latvijas Zaļais punkts” vasaras izskaņā aicināja Skrundas iedzīvotājus nogādāt nolietoto elektrotehniku uz pagaidu pieņemšanas punktu. Akcijas laikā tika […]

Mārupē trīs dienu akcijas laikā savāktas 45,58 tonnas dažāda veida atkritumu

04/10/2024

Septembrī regulārās akcijas laikā Mārupes pilsētā un pagastā iedzīvotāji nodevuši 45,58 tonnas dažāda veida atkritumu. Akciju organizēja vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide”, piedāvājot bez maksas atbrīvoties no nederīgajām elektroiekārtām, lielgabarīta un sadzīvē radītiem […]

No 8. līdz 12. oktobrim Saldus novada iedzīvotāji bez maksas varēs nodot vieglo auto riepas

03/10/2024

Lai nodrošinātu iespēju iedzīvotājiem pirms sezonas maiņas atbrīvoties no nolietotajām riepām, no 8. līdz 12. oktobrim vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” sadarbībā ar SIA “Latvijas Zaļais punkts” aicina Saldus novada iedzīvotājus bez maksas […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi