aizvērt
open menu
facebook
SIA “Eco Baltia vide” klientiem Kurzemes reģionā nodrošinās vairākas iespējas bioloģisko atkritumu šķirošanai

SIA “Eco Baltia vide” klientiem Kurzemes reģionā nodrošinās vairākas iespējas bioloģisko atkritumu šķirošanai

2024. gada janvārī spēkā stāsies nosacījumi, kas paredz, ka bioloģiski noārdāmie atkritumi jāvāc dalīti no pārējiem atkritumiem visā Latvijā. Vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” arī Saldus novada, Dienvidkurzemes novada, Liepājas pilsētas, Skrundas pilsētas un pagasta klientiem piedāvā vairākus risinājumus to šķirošanai. Jau šobrīd šis pakalpojums tiek nodrošināts klientiem citviet Latvijā.

Bioloģiskos atkritumus ir svarīgi atdalīt no sadzīves atkritumiem, jo dalīta bioloģisko atkritumu vākšana palīdz samazināt poligonā noglabājamo sadzīves atkritumu apjomu. Dalīta vākšana arī rada iespēju mazināt izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu, jo maksa par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu no 2024. gada janvāra būs par 40 % zemāka nekā maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Šķirojot bioloģiskos atkritumus, samazinās sadzīves atkritumu apjoms, līdz ar to izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu var samazināt, ja tiek samazināts sadzīves atkritumu izvešanas biežums un konteinera tilpums.

Konteineri bioloģiskajiem atkritumiem

SIA “Eco Baltia vide” klienti bioloģisko atkritumu šķirošanai par samazinātu tarifu var pieteikt dažāda izmēra konteinerus. Pieejami 0,12 m3, 0,24 m3 un 0,66 m3 tilpuma konteineri, kas tiek izvesti pēc grafika. Pakalpojumam var pieteikties gan fizikas, gan juridiskas personas.

Lai bioloģiskie atkritumi būtu derīgi pārstrādei, būtiski ievērot pareizas šķirošanas pamatprincipus. Bioloģisko atkritumu konteineros drīkst likt:

  • pārtikas un virtuves atkritumus (augļus, dārzeņus, pārtikas un ēdienu atkritumus bez iepakojuma, arī gaļu un sieru);
  • dārzu vai parku atkritumus (koku lapas, zāli, vecus augus un nelielus zariņus līdz 2 cm diametrā un garumā līdz 50 cm, izņemot tūju skujas un zarus);
  • kafijas un tējas biezumus;
  • olu čaumalas;
  • papīra un bio maisiņus.

Maiss bioloģiskajiem un zaļajiem atkritumiem

Ja bioloģiskie atkritumi rodas neregulāri, ērts risinājums ir iegādāties priekšapmaksas speciālo maisu, kurā ievietot bioloģiskos dārza un pārtikas atkritumus. Maisi pieejami 120 litru tilpumā un to izvešanu var pieteikt pēc nepieciešamības. Maisus no 2024. gada janvāra būs iespējams iegādāties:

  • Saldū, SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centrā (adrese tiks precizēta);
  • Liepājā, SIA “Eco Baltia vide” klientu apkalpošanas centrā Ezermalas ielā 11.

Kompostēšanas iespējas

Jāuzsver, ka videi draudzīgs un ekonomisks bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas veids ir komposta veidošana savā dārzā vai pagalmā. Ja mājsaimniecība kompostēšanu ir jau uzsākusi vai tai ir iespēja to darīt savā teritorijā, iedzīvotāji ir aicināti arī turpmāk vai no jauna bioloģiskos atkritumus kompostēt. Tādā gadījumā nav nepieciešamības pēc atsevišķa konteinera bioloģiskajiem atkritumiem.

Kompostā drīkst likt augļu un dārzeņu mizas, augu izcelsmes pārtikas produktus, tējas un kafijas biezumus, grieztos ziedus un telpaugus, olu čaumalas un dažādus dārza uzkopšanas atkritumus – zāli, vecos augus, neliela izmēra zarus. Kompostā neiederas gaļas un zivju gaļas pārtikas produkti, sadzīves atkritumi, tūju un citu koku zari.

Pieteikt bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu SIA “Eco Baltia vide” apkalpošanas zonās iespējams:

  • Saldus novadā, zvanot pa tālruni 22022418 vai rakstot uz e-pastu saldus@ecobaltiavide.lv;
  • Liepājas pilsētā, Dienvidkurzemes novadā, Skrundas pilsētā un pagastā, zvanot pa tālruni 22013939 vai rakstot uz e-pastu kurzeme@ecobaltiavide.lv.

 

 

 

 

 

 

Saistītie raksti

Mīti un patiesība par kompozīta iepakojuma jeb dzērienu paku šķirošanu un pārstrādi

26/07/2024

Par kompozīta iepakojumu jeb dzērienu pakām, kurās tiek pildītas sulas, piens, kefīrs, arī vīns un citi dzērieni, valda dažādi mīti. Ir daļa atkritumu apsaimniekotāju un vides ekspertu, kas uzsver, ka tas ir pārstrādei derīgs materiāls. […]

“Eco Baltia vide” savos reģionos aicina šķirot arī dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Derīgas lietas gluži par baltu velti. Saldū tapis otrreiz izmantojamu mantu skapis

16/07/2024

Lietu atkārtota izmantošana tāpat kā atkritumu šķirošana ir viens no ilgtspējīgiem ikdienas paradumiem, kas nereti tiek aizmirsts. Aktualizējot atkārtotas lietu izmantošanas nozīmi cilvēku ekoloģiskās pēdas mazināšanā un atgādinot, ka itin bieži tas, kas vienam var […]

“Eco Baltia vide” reizi mēnesī Skrundā nodrošinās klientu apkalpošanu klātienē

11/07/2024

No šā gada 1. jūlija vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Kuldīgas novada Skrundas pilsētā un pagastā, kā arī Nīkrāces, Rudbāržu, Raņķu pagastā turpina sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus. Lai nodrošinātu pieejamāku klientu apkalpošanu ikvienam […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi