aizvērt
open menu
facebook
SIA “Eco Baltia vide” nodrošina ilgtermiņa sadarbību lauksaimniecības iepakojuma savākšanai no saimniecībām bez maksas

SIA “Eco Baltia vide” nodrošina ilgtermiņa sadarbību lauksaimniecības iepakojuma savākšanai no saimniecībām bez maksas

Kā liecina biedrības “Zemnieku saeima” kopā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA “Eco Baltia vide” un Latvijas Zaļo punktu veiktā aptauja, 69% lauksaimnieku jau šobrīd šķiro izlietoto lauksaimniecības iepakojumu, tostarp dažāda veida plēvi, plastmasas kanniņas un lielmaisus. Tomēr liela daļa saimnieku dažādu apsvērumu dēļ to nedara, ko tostarp skaidro ar trūkumiem kopējā šķirošanas sistēmā. Lai iepakojuma nodošanu lauksaimniekiem padarītu ērtāku, SIA “Eco Baltia vide” piedāvā iespēju slēgt sadarbības līgumu, tādējādi veicinot pēc lauku darbiem uzkrāto plastmasas materiālu savākšanu no lauku saimniecībām visā Latvijā bez maksas vai par nelielu piemaksu no uzņēmuma puses. 

 

Kā skaidro SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts, Latvijā problēmas ar lauksaimniecības iepakojuma savākšanu sākās 2018.gadā, kad tika slēgts Ķīnas tirgus nepārstrādātajam plastmasas iepakojumam. Tas sadārdzināja šī iepakojuma apsaimniekošanas procesu, kā rezultātā daudzi komersanti nolēma šo pakalpojumu vairs nesniegt vai piedāvāt tikai par maksu. “Tas atsaucās uz lauksaimniekiem, jo iespējas nodot nevajadzīgo iepakojumu pārstrādei būtiski saruka, taču, kā parāda arī aptaujas dati, saimnieki tomēr šķirot vēlas. Šo gadu laikā esam strādājuši, lai nodrošinātu lauksaimniecības iepakojuma savākšanas pakalpojuma nepārtrauktību, un šobrīd jau fokusējamies uz tā pieejamību visā Latvijā. Redzam, ka rindas uz pakalpojumu aktīvajā lauksaimniecības sezonā ir lielākas, tāpēc kā risinājumu esam sākuši piedāvāt ilgtermiņa līgumu slēgšanu. Tas palīdzēs nodrošināt ātrāku un efektīvāku saimniecību apkalpošanu, vienlaikus ļaujot veiksmīgāk plānot nepieciešamās papildu investīcijas pakalpojuma operatīvākai nodrošināšanai arī tālākos Latvijas reģionos,” skaidro J.Aizbalts.   

 

Kā liecina veiktās lauksaimnieku aptaujas dati, 76% respondentu lauksaimniecībā izlietoto iepakojumu visērtāk būtu nodot tieši atkritumu apsaimniekotājam, kurš to savāc no saimniecības. Vēlmi slēgt ilgtermiņa līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju izrādīja 79% aptaujāto, kas liecina par to, ka saimnieki ir gatavi kopā meklēt ērtākos veidus, kā atbrīvoties no iepakojuma, lai tas nonāktu pārstrādē. Savukārt, atbildot uz jautājumu par samaksas piemērošanu, 67% respondentu norādīja, ka tas nav nepieciešams vai nav būtiski, vēl 34% teikuši, ka paši būtu gatavi par pakalpojumu piemaksāt.

 

“Aptauja parāda, ka lauksaimnieku lielākā raize ir iespējas atbrīvoties no lauksaimniecībā izlietotā iepakojuma un tas nav saistīts ar finansiālajiem aspektiem. Tāpēc šobrīd svarīgākais būtu veidot apziņu, ka viss pēc lauku darbiem radītais iepakojums tiks vienmēr savākts un ka tas tiks īstenots konkrētā termiņā. Mūsuprāt, līgumu slēgšana ir viens no risinājumiem, kā to panākt. Pirmkārt, tas apsaimniekotājam uzliek par pienākumu izpildīt līgumā atrunātās prasības, otrkārt, lauksaimniekiem rada garantiju, ka pēc aktīvās sezonas nebūs atkal jāmeklē, ko ar izlietoto iepakojumu darīt tālāk,” pauž J. Aizbalts, piebilstot, ka ilgtermiņa sadarbība var būt arī pamats tam, ka par lielāka apjoma nodoto lauksaimniecības iepakojumu var tikt piemērota arī samaksa, kas tomēr kādam arīdzan var būt kā motivējošs faktors iepakojumu sākt šķirot un nodot pārstrādei.

 

SIA “Eco Baltia vide” lauksaimniecības iepakojuma savākšanas pakalpojumu nodrošina visā Latvijā, pēc izvēles piedāvājot slēgt arī ilgtermiņa sadarbības līgumu par tā ērtāku apsaimniekošanu. Minimālais apjoms, kas tiek savākts no saimniecības vienā reizē ir vismaz 5 kubikmetri. Ja minētais daudzums vienā saimniecībā netiek uzkrāts, lauksaimnieki aicināti sazināties ar tuvējām saimniecībām par iespēju iepakojumu uzkrāt vienuviet, kur tas tiks savākts pēc pieprasījuma. Pakalpojumam, kā arī līgumu slēgšanai saimnieki var pieteikties, zvanot pa tel. 8717 vai rakstot uz e-pastu info@ecobaltiavide.lv.

 

Tāpat uzņēmums atgādina, ka izlietoto lauksaimniecības iepakojumu var nogādāt arī uz kādu no SIA “Eco Baltia vide” atkritumu šķirošanas filiālēm, kas atrodas Madonā, Bauskā, Daugavpilī, Liepājā, Saldū, Aizkrauklē un Rumbulā. Plašāka informācija par to pieejama ŠEIT.

 

Visu lauksaimnieku nodoto iepakojumu SIA “Eco Baltia vide” nogādā pārstrādē, kas tiek īstenota arī Latvijā, vienā no AS “Eco Baltia” rūpnīcām “Nordic Plast”, Olainē. Savukārt lauksaimnieki par nodoto iepakojumu pēc nepieciešamības saņem Valsts vides dienestam paredzēto apliecinājumu par vides aizsardzības un atkritumu apsaimniekošanas prasībām atbilstošu lauksaimniecības iepakojuma apsaimniekošanu.

Saistītie raksti

Mīti un patiesība par kompozīta iepakojuma jeb dzērienu paku šķirošanu un pārstrādi

26/07/2024

Par kompozīta iepakojumu jeb dzērienu pakām, kurās tiek pildītas sulas, piens, kefīrs, arī vīns un citi dzērieni, valda dažādi mīti. Ir daļa atkritumu apsaimniekotāju un vides ekspertu, kas uzsver, ka tas ir pārstrādei derīgs materiāls. […]

“Eco Baltia vide” savos reģionos aicina šķirot arī dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Derīgas lietas gluži par baltu velti. Saldū tapis otrreiz izmantojamu mantu skapis

16/07/2024

Lietu atkārtota izmantošana tāpat kā atkritumu šķirošana ir viens no ilgtspējīgiem ikdienas paradumiem, kas nereti tiek aizmirsts. Aktualizējot atkārtotas lietu izmantošanas nozīmi cilvēku ekoloģiskās pēdas mazināšanā un atgādinot, ka itin bieži tas, kas vienam var […]

“Eco Baltia vide” reizi mēnesī Skrundā nodrošinās klientu apkalpošanu klātienē

11/07/2024

No šā gada 1. jūlija vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” Kuldīgas novada Skrundas pilsētā un pagastā, kā arī Nīkrāces, Rudbāržu, Raņķu pagastā turpina sniegt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus. Lai nodrošinātu pieejamāku klientu apkalpošanu ikvienam […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi